Wednesday, November 23, 2011

praline caramel dan vanilla muffin coklat cip

saya saje la suka-suka nak buat coklat dan muffin ni..xdok keje..hehhe..(padahal kain baju bertimbun belum iron).. ;) dah lama x merajinkan diri memetik suis oven. exercise jari jemariku yang makin memalas... mood membaking lagi baik dari tido di musim hujan ni.. ye dok??? 
taraaaaaaaaaaaaaaaa.. inilah hasilnye yang tak seberapa.. almaklumler.. x berkrusus..main hantam saja..janji sodap jek :)

Sunday, October 30, 2011

boring :(

huhhhh..sejak dua menjak ni, x dok perasaan nak wat pape.. nak bersih kolam ikan pun x de perasaan.. kesian la kat ikan2 ku.. brape hari niat nak bersih, asyik menangguh2 aje..haishhhh x paham betul la ngan diri sendiri.. celik jek mata, mula rasa nak nangis, sbb tau, hari ni akan boring.. :( . bli tanah, hajat nk tanam bunga, bli pasu hajat nk tambah koleksi bunga, bawak bunga dr kampung, hajat nk cantikkan laman, xpi... ntahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. nak jerit bole???? 
but.....

Wednesday, October 5, 2011

Blueberry Cheese Tart

untuk tempahan, hubungi : Ain 012-9945629
50 biji- RM35 (termasuk postage semenanjung malaysia sahaja) 
RM30 -50 biji..x boleh pos ye..hancussss :)

Wednesday, July 27, 2011

Ain's Cookiezzz

huhhhh..apa sudah jadi.. kolam sudah jadi stor??
ni gara2 projek ain's cookiezzz yang tak lama lagi akan dikomersialkan..hohohoho
Sedang mengTat gulung..blh tahan jugak nk abiskan 4adunan..fuhhhh :)


 cewahhh cewahhh cewahhh.. sedang mengajo ank2ku menerap biskut badam rangup..
salah seorang assistantku sedang menggentel bebola flinstones..jangan tak caya kul 3pagi ni.. :)

 hahaha..2 lelaki melayu terakhir ni, sedang menggentel jem nenas dan sorang lagi adalah anakanda sulungku sedang menggentel biskut cornflakes.. muncung2 dah pon, sudah pukul 2 pagi daaaa....


dilarang masuk ke dapo yekkk, sebab xde jalan nanti..hoho....ni baru intro waktu pagi..kalau tengahari, jangan harap la boleh lalu kat situ..kena pusing ikut pintu dapo kalau nak masuk..


antara cookies yang sudah siap..



























silalah berkunjung ke gerai no 37 di Plaza Angsana..dapatkan bermacam2 cookies di  ain's cookiezzz. beroperasi dari 10pagi hingga 10malam seminggu selepas puasa...


Thursday, June 16, 2011

Kadang-Kadang, Jarang-jarang..

Biasa tak dengan words ni?? Kadang2..Jarang2..hehhe..bukan words yang P.Romle guna dlm Nujum Pak Belalang tu ek..  Kadang2, word kadang2 ni wat kita hepi... tapi, kadang2 wat kita moody jek.. contoh nye la yek.. 
Kadang2 saya hepi, kadang2 saya sedih..( ayat ni ada sikit hepi dan ada sikit sedih)
Jarang-jarang jek saya balik kg, jauh laaaa.. (ada sikit sedih)
Kadang2 mcm x percaya saya blh kawin dengan dia..( sure hepi ayat ni)
Jarang2 sangat kami makan di luar, sbb dia suka makan saya masak kat umah ( ooooo..saya sangat hepi)

saya akan menggunakan words kadang2 dan jarang2 ni untuk menghepikan sume perkara aje lepas ni.. so, statement yang sedih2 tu saya akan delete aje dr kepala hotak saya ni. sebab makin saya pikir yang buruk, buruk aje yang akan jadi. kalau saya fikir, nyah aje yang buruk2 dr hidup saya ni... maka nyahlah sume tu dari realiti hidup ni... :) 

flying kick je sume tu..klu nk flying kick org pun boleh.. :)
watchaaaaaaaaaaaaa!!!!1

pas flying kick kasi penampar sekali...muahahaha

alamakkk..boleh buat satu ayat lagi.. 
Kadang2 saya rasa macam nak kasi 1 penampar je kat orang tu. ( ayat ni hepi n puas hati..sure x sedih) ..muahahhahaha... )


Ubat Penenang

Jika kita sakit hati, jiwa tak tenang.. x perlu beli ubat penenang macam ni
makin kita tengok ubat, makin kita stress. Ye la.. fikiran saya, kalau kita prepare ubat penenang banyak2, maknanya kita prepare untuk stress banyak, kita prepare untuk sakit jiwa banyak2. x perlu sakit hati, x perlu sakit jiwa... kita istighfar je banyak2. dengan kalimah ini...


Mintak yang baik2 jek. Allah Maha Mendengar. Akak Ipar saya selalu pesan..mintak je banyak2 dari Allah..lambat laun Dia akan kasi jugak.. Dia memang suka kalau kita selalu meminta dariNya. lambat cepat bukan urusan kita. Tahulah Dia apa yang Dia rancangkan untuk kita. sekurang2nya Dia amek peduli pasal kita.. kan kan kan????
biar jek la orang sakit hati ngan kita pon. yang rugi dia. bio jek la... letih esok dia berhenti la.. kankankannn?? saya pun dah letih jugak menaip ni..nak berhenti n tido...hehehhe

Wednesday, June 15, 2011

30JQ

Ikhtiar terakhir habis-habisan sebelum bertawakkal. INSYAALLAH..

a) Kandungan: 30 Juzuk ayat-ayat Al-Quran.
- Diannusyarahkan menggunakan pinggan putih berpenakan ranting kayu dan tinta dari Za'faran. 
- Ditilawahkan lengkap dari Surah al-fatihah hingga an-nas
- Diperkuat dengan ayat-ayat dan surah-surah bagi ikhtiar rawatan berkaitan penyakit zahir dan batin seperti gangguan makhluk halus, rawatan barah dan organ dalaman seperti jantung, paru-paru dan sebagainya.

Harga : RM75.00 ( Semenanjung)
            RM 80.00 (Sabah/Sarawak)


Hubungi :
Ainz Hamzah- 012-9945629


Monday, June 13, 2011

mini pizza dan red bean bun lagi

Ni hasil kerja tanganku tanpa mood. kpala ntah kemana, tangan ntah kemana., buat jugak la, dh sekian lama memalaskan diri..paksa diri untuk rajin..hehehe




meleleh sos nye..xpi my doter x suka peas tu..(pelik sungguh)..hahhaha..cekik2 hujung jari jek..gereee gereee :)

Monday, May 9, 2011

Kek Alunan Kasih


Wahhh
Kek lagi!!! :)
Projek ari ni mengKEK alunan kasih..entah..mcm alunan ombak pun ye jugak..ni 1st kek yang saya buat guna oven. selama ni asyik kukus jek.. tak sukaguna oven sebab hati tak tenteram..takut terhangit..ni pun tak berapa nak lulus, tapi boleh la saya nak share resepi..


bahan-bahan:
5 biji telur
1 1/2 cawan butter
2 1/2 cawan tepung gandum (ayak dengan baking powder)
2 cawan gula halus
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan susu cair
1 sudu kecil esen vanilla
serbuk koko
pewarna (saya guna merah dan oren brand nona)
tapis teh halus untuk ayak serbuk koko

cara-caranya:
pukul butter dan gula hingga kembang. masukkan telur satu persatu. pukul hingga ringan dan gebu. masukkan esen vanilla, susu cair dan tepung gandum sikit demi sikit. bahagikan kepada 3 bahagian dan masukkan pewarna. saya guna warna merah, oren dan warna asal. masukkan adunan pertama ke dalam loyang yang telah disapu dengan butter. kamudian ayak serbuk koko di atas permukaan lapisan pertama. masukkan adunan yang ke dua dan ayak lagi serbuk koko. masukkan adunan yang terakhir. jangan risau. serbuk koko tidak akan terangkat.. masuk ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan bakar selama 30minit @ hingga masak pada suhu 170C..

tapi saya punya kek ni tak berapa comel sikit. ada sikit lopong2 dan serbuk koko sedikit tebal masa saya masuk adunan dalam loyang yang saya tak perasan.


Saturday, May 7, 2011

Wok Baharu :)

"ooooitt..beli wok baharu kah?? dalam gobok banyak lagi yang belum guna"..hikhikhik..

ini bukan beli daaa... ni 1st hadiah yang saya dapat melalui masak-masak contest anjuran WI senai-kulaijaya..huhuhu.. x penah hayat pon saya masuk contest macam ni..masak memasak pulak tu..dah jadi ala-ala iron chef la pulok..hahha. saya masuk pertandingan masakan pedas berasakan kentang ... saya dapat 2nd prize.. 1st prize saya tak tahu dapat apa sebab saya balik awal. hadiah ni pun wakil yang tolong amekkan. mekasih bebanyak untuk kak eda, jiranku.. kak ros yang bg saya sapot untuk masuk pertandingan ni. dan berbillion2 semangat dari hubby saya. All ideas from my hubby. saya tak ingat nak snap sekeping dua pic hidangan saya hari tu..dah balik rumah, baru teringat.."kenapalah saya tak snap".. wat ever, no hal la... saya masak Aloo Ki Bhujia dan Prawn and Peas Pulao.. pepandai nye saya tambah hirisan ayam dalam kentang tu.. resepi asal tak de pun..hehhe..

Wednesday, May 4, 2011

Mango Puding Trifle

Projek ari ni nak cuba buat Puding Trifle pulak.. frust ari semalam try buat Kek Puding Karamel, tak menjadi..eeee...memang geramm pudingnya jadi..tapi kek nye ntah jadi ape ntah.. tak xpe, next time saya nak 
lagi buat kek puding karamel sampai betul2 jadi.
alamak..lapisan bawah dah tertutup dengan puding pulak..hik hik hik...
saya buat perisa mangga..guna bahan yang ada jek.. atas tu saya tabur je dengan lebihan fruit koktail... serius sedap... cubalah nanti ye.. saya share resepi kat sini;

Bahan2:
1 tin fruit koktail
kristal jelly (saya guna perisa manggo)
1 tin susu cair + 2 cawan air+ 7 sudu besar gula
4 sudu besar tepung kastard + 1 cawan air
whipping cream

Cara2nya:

lapisan 1;
Swiss Roll dipotong dan disusun di lapisan bawah..kamudian tuang air fruit koktail supaya kek menjadi lembap.

lapisan 2:
1 tin susu cair +2 cawan air + 7 sudu besar gula ( dimasak atas api hingga mendidih) kamudian masukkan (4 sudu tepung kastad yang telah dibancuh dengan 1 cawan air). kacau hingga likat dengan api yang perlahan. tuang atas lapisan 1.

lapisan 3:
Tabur fruit koktail atas lapisan ke 2

lapisan 4:
masak jelly mengikut arahan pada kotak jelly tersebut. sejukkan sebentar dan tuang atas lapisan 3

lapisan 5:
putar whipping cream hingga kembang dan masukkan whipping cream sebagai topping. kalau nak cantik, piping menggunakan nozel. dan hiaslah dengan buah spt strawberry atau apa sahaja yang anda suka.

Saturday, April 30, 2011

Sup Tulang Merah Special

Ntah kenapa la dengan kepala saya ni...ni kes blogwalking la ni... saya tetiba je teringin makan sup gear box.. search resepi yang paling sedap..tetiba terpikat dengan Sup Tulang Merah Singapore.. Dia punye kaler tu memikat hati saya.. Saya akan pastikan saya akan buat Sup ni dalam minggu ni juga.. cewahh cewahhh cewahhh.. ayat tengah semangat.. xtau la esok camne la ayatnya pula yek...hahha... keesokannya, saya pun ke pasar peladang skudai, tak jauh pun dari rumah... pasang niat dari umah, nak masak dengan hati sepenuh hati dan harap dapat tulang fresh..alhamdulillah...Tuhan dengar permintaan saya.. Syukur...inilah rupanya sup tulang merah yang telah saya ubahsuai dari resepi asal. 
 Tulang yang interframe tu saya punya,,sebab tak banyak isi.. nak makan..tapi x mo makan banyak isi..camne tu ek..

Tau tak?? ni first time saya makan kambing dengan sengajanya :) ( best tak ayat tu).. ye la... saya memang x boleh dan x suka dengan bau nya.. ntah kenapa hari ni saya boleh makan pulak. biasa saya jadi tukang masak je. Alhamdulillah, tulang ni pun saya rebus awal2 dengan halia supaya tak ada bau..
Bahan2 untuk sup tulang merah ni adalah:

Bahan A
1 kg tulang / gear box
1 inci Halia
( bahan ini dibersih dan direbus hingga empuk)

Bahan B
*5 ulas bawang merah
*5 ulas bawang putih
*1 inci halia
*2 sudu besar bawang goreng
( semua bahan B bertanda * mestilah diblend)
Rempah tumis( bunga lawang, kayu manis, buah pelaga dan buga cengkih)


Bahan C
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
(digoreng tanpa minyak dan diblend menjadi serbuk)

Bahan D
1/2 cawan sos tomato
1/4 cawan sos cili
1/2 cawan cili boh/ cili giling ( saya tambah 6 biji cili padi ditumbuk halus)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar tomato puree
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji kentang (Direbus dan diblend ngan 1/4 cawan air)

Bahan E
garam/bahan perasa

Hahan hiasan
Kubis Dihiris halus
daun pudina Dihiris halus

cara2nya: rebus tulang hingga empuk. dalam kuali lain.masukkan rempah tumis.. tumis bahan B yang bertanda * hingga  masak. masukkan Bahan C, Bahan D kecuali kentang. kacau sebati hingga garing dan naik bau. masukkan bahan yang ditumis iji kedalam rebusan tulang yang sudah empuk. jangan dibuang air rebusan tersebut ye.. masak 15minit..masukkan kentang. masak hingga pekat. masuk bahan perasa.. siap dihidangkan..


Thursday, April 28, 2011

3rd Pizza

1st time buat pizza..terasa macam makan biskut..hahha.. ntah nape lah jadi macam tu.. 2nd time alhamdulillah..sudah ada pembaikan..ni kali ke-3 prcubaan. mmmm...boleh la tahan sikit dari sebelumnya.. saya memang tak berseni bab2 memasak ni. tapi, saya nak juga mencuba semua benda yang saya mahu cuba. nanti bila dah betul2 pandai..boleh bukak bakery or restoren sendiri jek.. tapi, time tu..saya dah x mo masak..saya nak jaga kaunter jek.. * bling bling :) saya cuma tau kira duit..hahhahaha.. (mata dollar la katanya..nak wat camne kan???) :)  ( Angan2 yang belum kesampaian..ahhaha)
sedikit rentung di atas tu., tapi x menyekat seleraku mau menelannya..hehe3.. oven punye pasal la ni..hahhaha.. mungkin nak oven baru la tu... kekkekekekeke

Wednesday, April 27, 2011

RED BEAN BUN lagi!!

Ni pulak rupa red bean bun versi x sepenuh hati.. :)
cikgu pesan suh gunting dengan sepenuh hati dan perasaan. tapi saya gunting macam takut2 jek.. takut terkeluar isi perut.. tu la sebabnya ada bun yang macam tertutup matanya..hahhaa

SWEET BUN

Projek hari ni..mengaplikasikan apa yg baru dipelajari..hahaha...ayat budak2 skolah.. ye la...ni kan murid juga..


uhhhhhh..kompius betul la..nape la blh TERhangit pulak Bun ni.. 

hmmmm..xpe..ni 1st time..next time saya akan buat lagi..frust tgk cikgu buat cantikkkk..anak murid pulak separuh rentung..wawawawawa :)

Monday, April 25, 2011

RED BEAN BUN




Projek hari ni buat Bun Kacang Merah...Baru je blajar dari Mk Mentua merangkap Sifu..juga sbg CIKGU!!!! GIKGUUUUU.....!!!! LULUS TAK???? :)heheheh
BUN sebelum dibakar dalam oven







BUN selepas dibakar :)
dah siap..saya masukkan ke dalam bekas dan bagi pada KAK ROS jiranku yang selalu menjadi mangsa food tester saya..:)
Harap2 sedap ye!!!