Saturday, April 30, 2011

Sup Tulang Merah Special

Ntah kenapa la dengan kepala saya ni...ni kes blogwalking la ni... saya tetiba je teringin makan sup gear box.. search resepi yang paling sedap..tetiba terpikat dengan Sup Tulang Merah Singapore.. Dia punye kaler tu memikat hati saya.. Saya akan pastikan saya akan buat Sup ni dalam minggu ni juga.. cewahh cewahhh cewahhh.. ayat tengah semangat.. xtau la esok camne la ayatnya pula yek...hahha... keesokannya, saya pun ke pasar peladang skudai, tak jauh pun dari rumah... pasang niat dari umah, nak masak dengan hati sepenuh hati dan harap dapat tulang fresh..alhamdulillah...Tuhan dengar permintaan saya.. Syukur...inilah rupanya sup tulang merah yang telah saya ubahsuai dari resepi asal. 
 Tulang yang interframe tu saya punya,,sebab tak banyak isi.. nak makan..tapi x mo makan banyak isi..camne tu ek..

Tau tak?? ni first time saya makan kambing dengan sengajanya :) ( best tak ayat tu).. ye la... saya memang x boleh dan x suka dengan bau nya.. ntah kenapa hari ni saya boleh makan pulak. biasa saya jadi tukang masak je. Alhamdulillah, tulang ni pun saya rebus awal2 dengan halia supaya tak ada bau..
Bahan2 untuk sup tulang merah ni adalah:

Bahan A
1 kg tulang / gear box
1 inci Halia
( bahan ini dibersih dan direbus hingga empuk)

Bahan B
*5 ulas bawang merah
*5 ulas bawang putih
*1 inci halia
*2 sudu besar bawang goreng
( semua bahan B bertanda * mestilah diblend)
Rempah tumis( bunga lawang, kayu manis, buah pelaga dan buga cengkih)


Bahan C
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
(digoreng tanpa minyak dan diblend menjadi serbuk)

Bahan D
1/2 cawan sos tomato
1/4 cawan sos cili
1/2 cawan cili boh/ cili giling ( saya tambah 6 biji cili padi ditumbuk halus)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar tomato puree
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji kentang (Direbus dan diblend ngan 1/4 cawan air)

Bahan E
garam/bahan perasa

Hahan hiasan
Kubis Dihiris halus
daun pudina Dihiris halus

cara2nya: rebus tulang hingga empuk. dalam kuali lain.masukkan rempah tumis.. tumis bahan B yang bertanda * hingga  masak. masukkan Bahan C, Bahan D kecuali kentang. kacau sebati hingga garing dan naik bau. masukkan bahan yang ditumis iji kedalam rebusan tulang yang sudah empuk. jangan dibuang air rebusan tersebut ye.. masak 15minit..masukkan kentang. masak hingga pekat. masuk bahan perasa.. siap dihidangkan..


1 comment:

  1. eh eh cakap pasal sup tulang merah nih saya baru jer upload pics kat blog saya SEMALAM masa makan kat gerai DEEN di Singapore Beach Road Gardens Food Centre minggu lepas.

    Sedapppp. Di malaysia nih JB jer yang femes tapi negeri2 lain kureng skit..nape yek?

    Nanti jenguk yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan, makan dan makan jer 100%tak der citer lain hehe kebanyakan nye di area JOHOR sebab maklum la orang JB. Tempat2 lain pun ada kalu kebetulan saya bercuti jalan2 sana.
    Jangan lupa follow yer blog saya TQ TQ TQ

    ReplyDelete