Saturday, February 26, 2011

Masjid Istana Pasir Pelangi JB

Asyik-asyik blog walking cerita tempat perlancongan dan makanan aje.. so, ada baiknya juga kalau saya cerita tentang tempat ibadah untuk orang2 Islam yang dikenali sebagai Masjid..hahha..alamakk..macam skema jek ayat.. baru ni lepas makan asam pedas yang paling sedap di JB, saya dan hubby pegi jalan2 n singgah solat di Masjid Pelangi JB. ia juga dikenali sebagai Masjid Istana Pelangi Johor Bharu yang terletak kira2 0.6km dari Royal Polo Club dan 0.5km dr Istana Tengku Mahkota Johor.
Rekabentuk masjid ini adalah hasil daripada ilham Major lomak iaitu salah seorang pengiring sultan yang kerap mengiring sultan membuat lawatan ke luar negara. manakala kontraktornya pula seorang warga Singapura yang bernama Onn Koon. Masjid ini siap dibina pada tahun 1911.

time saya singgah solat ni, masjid ni masih dalam proses renovation.. Jom kita "melawat"ke tempat "wajib"..hahhaha.. toilet nya bersih sangat2 dan saya mengharapkan ia akan bersih sampai la bila2..
bersih kan???
jom keluar la pulak..dok dalam toilet lama2 buat apa..hahhaha

hmmmm...sesiapa yang datang dari arah plaza pelangi atau dari Sri Tebrau Park bolehlah singgah solat di Masjid Istana Pelangi ni..sambil menghayati keunikan bangunannya yang tersendiri.

No comments:

Post a Comment