Thursday, April 21, 2011

karipap pusing

bahan2 untuk doh berminyak ( bermajerin) (A)
150 gm (margerin + shorterning atau2 apa jenis minyak sayur) **
300 gm tepung gandum


bahan2 untuk doh biasa (B)
700 gm tepung gandum
satu sudu kecil garam
air (anggaran dlm 2 cawan, klu doh lembik tambah sdkt tepung )


bahan2 ini... 
kentang dipotong dadu
*bawang putih
*bawang besar
*halia
*cili kering
sedikit daging hancur atau isi ayam yang dihancurkan
daun kari
rempah kari
bahan perasa


cara membuat inti:
Blend semua bahan * dan tumis hingga garing dan naik bau.. masukkan daun kari. tumis hingga naik bau. masukkan rempah kari. tumis hingga garing dan naik minyak.. masukkan daging hingga daging masak..masukkan kentang dan tambah sedikit aur.. masak hingga kentang betul2 lembut. masuk bahan perasa...



cara2 membuat kulit karipap:

 selamat mencuba ye....inti mestilah pedas, masin dan ada sedikit manis...memang sedapppp!!!

No comments:

Post a Comment