Sunday, January 23, 2011

oderrr oderrrr

hayyaaaa..manyak saba lorrr buat sebijik  cake balls ni.. nak ngap memang mudah, nak wat memerlukan kesabaran yang tinggi...
taraaaaaaaaaa.... terhasillah cake balls ciptaanku yang pertama.
48biji = RM30 termasuk postage.. murahhhh murahhh aje... 
sedap dimakan tika sejuk..baru terasa nikmatnya cake balls bersalut coklat. winkk winkkk
oder slagi saya masih terdaya menerima oder anda!!! hahha
pm inbox facebook: ainz hamzah atau ainialladiey_3108@yahoo.com
atau hubungi saya....hp: 012-9945629



Thursday, January 13, 2011

lalalala

Ari ni jiwa saya sikit kacau. Dari terus mlayan perasaan.. baik sy menghepikan2 diri.. sakit kpala sangat2 sebenarnya mimpi bnda yang bukan2.. terasa nak marah, kecik ati, kecewa, bosan, lonely, dan semua yang negatif jek dalam kepala nih..ahhhhh.. x mo pikir la...seksa sangat rasanya... mmm... terfikir, alangkah bagusnya kalau ada sorang budak kecik dalam umah nih..leh hilangkan boring. ada jugak keje saya nak buat..so, saya flashback la pic2 saya ngan budak2 kecik yang comel nih...
mana satu mak nye nih?? kompius pulak..heh3.. ni bby marissa zara.. anak ros marwina, kawan saya masa kat villa 15 dolu2.  kitorang jumpa kat KL last year. sekarang marissa dah pandai mintak adik dah pun.. :) haha
 mmmmm.. ni pulak anak pak arab yang sy colek untuk beberapa saat..tak menangis langsung.. tak suka dipegang.. suka buat hal dia sendiri jek..merangkak dengan hepi2 jek dalam masjidil haram...bubluu..bubluu...beta..gerammnyeee.. mak dia memang cun giler2. hidung tercatok (ooo dalam bahasa melayu yang betul bermaksud mancung ;).. ayahnya pulak hensome, anaknya memang cute... moga saya juga akan dapat anak cun macam nih..sbb saya pun cun la jugak..(perasan sudaa :)..sape lagi nk puji klu x diri sndri kan)..hahha..tapi hidung saya tak tercatok...xpe, mungkin hidungnya boleh ikut hidung abujee nya....tercatok jugak..hahhaha..

ooooo...hmmmm//dah lama x buka my friendster. password pun dah lupa..ape daaa... ohhhhh...great, kat situ ada pic2 lama..suka sayaa!!!!
heyyy...ni masa kenduri Kawan baik saya... Nurul Huda..Atas riba saya tu Anak saudara saya..Aisyah Humaira. asyik berkepit aje ngan saya.. sebab saya jaga dia dari kecil lagi. Nak ikut je kalau saya balik kampung. walau naik bas sekalipun..."nak ikutttt".... kalau tak bawak wat mogok n nangis sampai satu taman dengar.. kesian punya pasal..bawak la jugak.. tapi, dia baik2 aje ngan saya..Echah kan Gud Girl ;)..bawak g ofis, bawak g ngajar..dah macam anak sndri la pulak..umi nya sndri pun x buat mcm ni..heh3..
ni pulak time raya haji tahun 2008 kat lipat kajang, kerdau. pahangg ler.. sblh saya tu, anak sdara saya jugak..abang Aisyah Humaira' namanya Muhammad Asyraf Hafiz. Satu2nya anak umi yang kuar ikut "tingkap" (operate).. patutlah gomokkk.. sebelah hafiz tu abangnye..si kuat menangis..makan pun kuat juga..tapi badan cekeding.. Muhammad Asyraf Rifqi namanye..
..ada lagi pic lama??? hahhh??????.....sape tu???
ooooooooooooo... itu lah saya..masa kecik2 dulu.. orang kata kalau kecik tak comel, besar comel... so, betul la cakap orang tu..hahhaha..
besar ni ada la ala2 preety zinta..
tak pun Siti Nurhaliza pun bolehhh..
alahhhhh..dua2 pun bolehhh la....hahhaha..
x de beza pun kan??? 


hahhaha..









Tuesday, January 4, 2011

bUAT bUN Lagi!!

Sebenarnya dah hilang mood nak buat bun. xpi, bila fikir banyak bnda yang terlarang dalam roti yang siap dijual di kedai2.. saya mula ambik mood smula. petang tadi lepas settle bayar sume bil2 rumah, saya terus memecut mini kesayangan saya ke Taman U.. Cari Tepung yang dah kehabisan.. Sampai aje ke rumah, terus solat asar dan masuk dapo slalu.. Kena siapkan dinner den baru boleh buat kerja2 lain.. tapi, kat sini, saya bukan nak crita pasal dinner. saya nak crita macam mana saya buat bun yang comel ni...hehe
mula2 sediakan bahan yang diperlukan kamudian mulalah menguli tepung hingga menjadi doh yang saaaaangatt lembut. Camni..
Kalau nak lepaskan geram kat orang, kita lepaskan geram kat tepung ni aje..ada jugak hasilnya..ye dok??? yang ni belum lagi betul2 lembut. kalau nak tahu macam mana lembutnya doh tu... kita tarikkkk doh tu mcm ni....

"doh yang lembut, x kan mudah putus", itu pesanan "my mother in law"yang masih terngiang2 di telinga saya. :). Oleh yang demikian, saya pun mengulilah doh ini selembut2 nya untuk mendapatkan bun yang ringan dan lembut..
inilah doh yang betul2 lembut..nampak berminyak sikit kan?? berkilat tu, tandanya doh dah x payah uli lah..(mandai2 je saya wat statement tu). sbb dah lengoh jari jemari saya..he3. Biarkan doh naik 2kali ganda. kalau x naik tu, mesti problem dengan yis.. sambil tunggu doh naik 2kali ganda..jom layan FB kejap..huahuahua
lepas setengah jam....

huhhhh..nasib la naik doh saya ni.. Next..
Sapu mentega atas acuan pembakar supaya doh tidak melekat..


Bulatkan menjadi doh2 kecik n comel2 aje.. :)
opssss...jgn bakar terus.. tunggu la kejap sampai doh naik skali ganda.. macam ni!!
Dan jangan lupa,sapukan dengan bahan glis atas doh tadi. 

baru lah boleh bakar selama 10minit pada suhu 180C.
mmmmmmm..... INILAH HASILNYAAAA!!!!
Ummmppphhhh..wallahhhh....sedap dimakan tika panas2...TQ TQ kerana sudi ,menonton rancangan ,masak memasak bersama chef Ainz...hahhaha... (perasan sndri jek la).. ;)




Monday, January 3, 2011

beli ikan lagi..........

suka nyeeeeeeeeeeee.. Ikan aku makin bertambah.. bila tension, ddk kat tepi kolam, tension boleh kurang.. sabtu baru ni hubbyku beli ikan baru lagi untuk aku.. dia bg cadangan supaya aku bukak kedai ikan.hmmmm... aku senyum aje... malaihhh nak berangan. takut tak kesampaian. 
Nampak manja jek ikan2 ni..macam2 jenis ada. ni yang kecik2 ni jenis Guppy.. satu hari aku pernah tukar air kolam tanpa masukkan anti klorin. bangun pagi keesokan hari, hubbyku cakap ada berita sedih. dia ajak aku keluar..hmmmm... sedeyyyy... 3/4 dari ikan dalam kolam ni mati. ikan mas yang besar pun mati. adoiiii..aku pulak yang rasa mcm tak bernafas. Yang terselamat hanya 2 ekor ikan emas dan kurang dari 20 ekor je ikan Guppy yang hidup.. mulai hari tu, aku takkan tukar air kalau anti klorinku habis. kena tunggu beli n simpan stok banyak. senang nak bersihkan kolam dan tukar air tiap 2 bulan. 
tahu tak sejarah pokok teratai ni.. hahha.. yang ni aku dan hubbyku ambik kat Danga Bay. Aku kuar ke Danga Bay nak kasi tukar angin sket, onway ke kereta, aku nampak pokok teratai tak brape nak bernafas jek. aku pandang kiri kanan, mcm x dok bertuan jek..heh3.. bukan curi..ambik jek untuk bg ia hidup aje dr biarkan pokok ni hidup pun segan,  mati pun tak mahu ...heheh.. aku bawak balik umah x sampai seminggu aje dah keluar bunga warna purple..hahhaa.. tu nampaknya ia lebih serasi di senai dari hidup di Danga.. :)
sampai sekarang membiak2 sampai kadang2 x nampak pun ikan aku..nampak pokok aje penuh dalam kolam. ni pun aku dah bagi kat orang dah pun, termasuk kak ros, jiran yang paling aku terhutang budi padanya. ikan guppy ni pun aku dengan ringan tangan aje bagi ke kak ros, sbb aku tau dia akan jaga ikan tu dengan baik. hobi kami sama.. suka dengan ikan. ;). aku tak keberatan pun bagi ikan kesayanganku.. 2 ekor ikan mas pada dia.. 


Bangau ni aku yang pilih..ni dah berusia 2 tahun lebih. waktu aku jumpa dia di tutttt... masa ni aku kawan aje ngan hubbyku. so, sampai sekarang bangau ni masih ada. xpi, muncung dah patah..sebab banyak makan ikan aku..hahha.
 itik ni pemalas. tido aje.. ni beli kat air hitam. mahal nak mampus. sikit punya payah nak mintak kurang. xpi, aku nak jugak :)




 setelah sekian lama aku tunggu n jaga ikan2 ni.. makin hari ia makin bertambah.. dari jumlah kurang dari 20 ekor, sekarang sudah beratus2 ekor....arggg...mmg dah boleh bukak kedai ikan guppy pun :)

:)..sekiannnn

senyummmmmmm la mcm kek ni :)

Oooo...mmm..Bosannye la terperap aje kat umah.. Hasil kebosanan itu, maka terhasillah kek coklat yang sungguh moist ni..
mmmm... sbb aku blaja tak berguru, sesuka hati ku aje nak taruk aising kat atas tu. nampak sungguh menyelerakan.. Aku menggunakan ape juga peralatan dan bahan yang ada. Termasuk piping yang aku buat sendiri aje..hahha.......
 jejenggggggggggggg.. inilah hasil tanganku yang tak seberape kreatif. Berjaya menghasilkan Kek yang diberi nama Moist Chocolate Smiley Cake  :). Semoga orang yang makan kek ini akan terus tersenyum macam kek ni...
 

I'm Alive

"I'm Alive"

Mmmmm ... Mmmmm ...

I get wings to fly
Oh, oh ... I'm alive ... Yeah

When you call on me

When I hear you breathe
I get wings to fly
I feel that I'm alive

When you look at me

I can touch the sky
I know that I'm alive

When you bless the day

I just drift away
All my worries die
I'm glad that I'm alive

You've set my heart on fire

Filled me with love
Made me a woman on clouds above

I couldn't get much higher

My spirit takes flight
'Cause I am alive

When you call on me

(When you call on me)
When I hear you breathe
(When I hear you breathe)
I get wings to fly
I feel that I'm alive
(I am alive)

When you reach for me

(When you reach for me)
Raising spirits high
God knows that...

That I'll be the one

Standing by through good and through trying times
And it's only begun
I can't wait for the rest of my life

When you call on me

(When you call on me)
When you reach for me
(When you reach for me)
I get wings to fly
I feel that...

When you bless the day

(When you bless, you bless the day)
I just drift away
(I just drift away)
All my worries die
I know that I'm alive

I get wings to fly

God knows that I'm alive

Sunday, January 2, 2011

my heart will go on

Every night in my dreams
I see you, I feel you
That is how I know you go on

Far across the distance
And spaces between us
You have come to show you go on

Near, far, wherever you are
I believe that the heart does go on
Once more you open the door
And you're here in my heart
And my heart will go on and on

Love can touch us one time
And last for a lifetime
And never let go till we're gone

Love was when I loved you
One true time I hold to
In my life we'll always go on

Near, far, wherever you are
I believe that the heart does go on
Once more you open the door
And you're here in my heart
And my heart will go on and on

You're here, there's nothing I fear
And I know that my heart will go on
We'll stay forever this way
You are safe in my heart
And my heart will go on and on