Sunday, March 20, 2011

Pankek Ummi Ainz

Nak kongsi satu lagi resepi yang mudah dan cepat. yang penting sedap dan mengenyangkan. 
Bahan2:
1 1/2 cawan tepung gandum
3 1/2 susu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
3 sudu besar butter (dicairkan)
1 1/4 cawan susu cair
2 sudu besar gula
sedikit esen vanilla

caranya: ayak tepung, garam dan baking powder. gaul sebati. buat lubang bulat ditengah2 adunan tepung. masukkan gula, butter cair, susu cair dan esen vanilla. kacau sebati hingga tiada ketulan. panaskan pan ( sebesar telur dadar) tuangkan 1 senduk adunan ke dalam pan. tutup pan. masak menggunakan api yang kecil. balikkan sebelah lagi supaya kedua2 belah masak. makan bersama jem, madu atau apa saje yang anda suka..

Monday, March 14, 2011

Scone

1st time buat Scone ni. memang nampak tak menarik pun benda alah ni. tapi rasanya memang sweet. sedap!! senang sangat2 nak buat scone ni. Sesuai untuk makan petang atau bila2 masa jek boleh makan. sedap juga dimakan bersama jem atau honey. tapi, disebabkan Scone saya ni dah manis, makan macam tu aje.. pun sodap!! bila dah telan..maniskan still akan tinggal dalam mulut..itu yang power..hahhah

saya nak share macam mana nak buat Scone:
saya menggunakan

2 cups multi-purpose flour
8 tbsp butter
baking powder
soda bikarbonat
1/3 cup sugar
1/2 cup cream / susu cair
dried fruits ( saya guna kurma dan kismis hitam)

caranya:
campur aje semua bahan ( tepung, butter, baking powder, soda bikarbonat, gula, dried fruits) gaul sebati..masukkan susu cair atau cream. tinggal cream/susu cair sedikit sebagai bahan glis.. terap mengikut cara yang anda suka. atau "lepekk" aje atas tray pembakar dan potong macam pizza. gliskan dengan cream atau susu cair. dan bakar selama 15-20 minit. 180C..

Saturday, March 12, 2011

dinner 4 last n dis week :)

ohhh..sungguh tidak cantik pix ni..almaklumlah snap guna cam h/p. tak tau la salah h/p or tangan  yang tak berbedung ni..hahha.  Menu for dinner last week. chicken tikka, salad n curry dhal..ooooo..tidaklah makan macam ni jek..Makan la ngan roti. baru la match.. :)
Ni plak bread, chicken salad, baked beans n chicken soup..

Yang ni saya punya..2keping roti aje..










Friday, March 11, 2011

Truffles

1st time wat truffles. mlampau ler sbb sume perisa nak wat.. x la terkilan nak makan nnt. sbb dapat rasa blake..guane?? yang panjang2 tu date truffles. hok bulat2 tu pistachio, almond nips n chocolate cheese. tapi masih fail bab2 piping..ntahhh...tangan ni tak berseni langsung...kakakakakaka.. lenguh blakang deng buat punya teliti masa piping coklat putih, xpi x menjdi jugak.. agaknya tangan ni tak berbedung masa kecik... hahha..tambah lagi la berat badan saya.. jawab la sndri nanti..hahhah

Monday, March 7, 2011

Chicken Bharta

Chicken Bharta recipe:
1 Whole Chicken (cut into spices)
1 large Onion ( finely chopped)
1 small Tomato (chopped)
2 eggs (hard boiled)
coriander leaves (chopped)
1/2 tsp Garam masala
Chilli powder
1 1/2 coriander powder
2 tbsp tandoori masala
turmeric powder
salt to taste
1tsp adrak (ginger paste)
kewra (optional)
3tsp vinegar
2 tsp cooking oil




Cara2nya.. Perap ayam bersama vinegar and salt for 10-15 minutes. dalam periuk lain, masukkan some water, hirisan ayam, 2 tsp vinegar, turmeric powder, chilli powder, coriander powder dan boiled for 3 whistles. tutup api dan biarkan sejuk.. bland untuk dijadikan stock ayam...
Panaskan kuali, masuk minyak masak..tumis halia, onion dan tomato. masukkan ayam yang diperap, coriander powder, garam masala, tandoori masala. fry until oil released. add stock and stir it boil until it gets gravy like consistanency. add egg york and mash it. boil some more until a thick curry is formed. garnish with coriander leaves or egg white.. :)

kuih tako

kuih tako ni saya buat sempena meraikan majlis doa selamat anak kak ros. jiranku dan sempena keberangkatan kak ros dan hj ahmad mengerjakan umrah..
senang aje cara nk buatnya.. saya hanya menggunakan tepung segera Hoen Kwe  Nona brand..

Bahan lapisan bawah:
1 paket tepung segera Hoen Kwe perisa Hijau
1liter air
1 1/2 cawan gula.. boleh dikurangkan sedikit 
sengkuang cina dipotong dadu kecil2 (optional)


lapisan atas:
1liter santan diambil dr sebiji kelapa
4sudu makan tepung jagung
garam secukup rasa


cara2nya:
Masuk semua bahan lapisan bawah ke dalam periuk hingga pekat. masukkan sengkuang cina. apabila sudah pekat. matikan api dan masukkan adunan ke dalam bekas (anyaman daun pandan). masukkan 1/2 daripada anyaman sahaja. biarkan sedikit keras.

cara lapisan atas.
masukkan semua bahan lapisan atas ke dalam periuk. kacau hingga pekat. matikan api dan masukkan ke dalam bekas anyaman daun tadi sebagai lapisan atas. sejukkan dan masuk ke dalam peti ais.. senang kan??

Thursday, March 3, 2011

Kata dot dot dot

Tertarik dengan satu kata2: 

"Seandainya Dirimu Tidak Mampu Menjadi Lilin Yang menerangkan CaHaya janganlah pula kamu menjadi Angin yang Memadamkan CaHaya tersebut.."

KULFI


Ari ni nak kongsi resepi Kulfi ataupun ais krim kulfi yang saya buat petang tadi.. nyummmm... senang dan sedap..  
Anda hanya perlu sediakan :

2 ltr ais krim vanilla ( saya guna 1.5 ltr pun jadi)
2 tin susu cair
1 tin susu pekat manis blh dikurangkan
3 slices  bread
handfull of pistachio - dikisar
handfull of  kelapa parut

caranya: get a big bowl . mix up all the ingredients. the 3 slices bread, u need to shread into small pieces, bila semua dah mix, plus the ais krim has become a paste, put the pixture into small containers and topup the grinded pistachios nut.. pastu masuk ke fridge.. kan senangggg... selamat mencuba ye!!