Sebenarnya dah hilang mood nak buat bun. xpi, bila fikir banyak bnda yang terlarang dalam roti yang siap dijual di kedai2.. saya mula ambik mood smula. petang tadi lepas settle bayar sume bil2 rumah, saya terus memecut mini kesayangan saya ke Taman U.. Cari Tepung yang dah kehabisan.. Sampai aje ke rumah, terus solat asar dan masuk dapo slalu.. Kena siapkan dinner den baru boleh buat kerja2 lain.. tapi, kat sini, saya bukan nak crita pasal dinner. saya nak crita macam mana saya buat bun yang comel ni...hehe
mula2 sediakan bahan yang diperlukan kamudian mulalah menguli tepung hingga menjadi doh yang saaaaangatt lembut. Camni..
Kalau nak lepaskan geram kat orang, kita lepaskan geram kat tepung ni aje..ada jugak hasilnya..ye dok??? yang ni belum lagi betul2 lembut. kalau nak tahu macam mana lembutnya doh tu... kita tarikkkk doh tu mcm ni....
"doh yang lembut, x kan mudah putus", itu pesanan "my mother in law"yang masih terngiang2 di telinga saya. :). Oleh yang demikian, saya pun mengulilah doh ini selembut2 nya untuk mendapatkan bun yang ringan dan lembut..
inilah doh yang betul2 lembut..nampak berminyak sikit kan?? berkilat tu, tandanya doh dah x payah uli lah..(mandai2 je saya wat statement tu). sbb dah lengoh jari jemari saya..he3. Biarkan doh naik 2kali ganda. kalau x naik tu, mesti problem dengan yis.. sambil tunggu doh naik 2kali ganda..jom layan FB kejap..huahuahua
lepas setengah jam....
huhhhh..nasib la naik doh saya ni.. Next..
Sapu mentega atas acuan pembakar supaya doh tidak melekat..
Bulatkan menjadi doh2 kecik n comel2 aje.. :)
opssss...jgn bakar terus.. tunggu la kejap sampai doh naik skali ganda.. macam ni!!
Dan jangan lupa,sapukan dengan bahan glis atas doh tadi.
baru lah boleh bakar selama 10minit pada suhu 180C.
mmmmmmm..... INILAH HASILNYAAAA!!!!
Ummmppphhhh..wallahhhh....sedap dimakan tika panas2...TQ TQ kerana sudi ,menonton rancangan ,masak memasak bersama chef Ainz...hahhaha... (perasan sndri jek la).. ;)
umi..nati kne ajar ewa wat roti nie..heheh
ReplyDeletebole bolehhh
ReplyDelete