Monday, March 14, 2011

Scone

1st time buat Scone ni. memang nampak tak menarik pun benda alah ni. tapi rasanya memang sweet. sedap!! senang sangat2 nak buat scone ni. Sesuai untuk makan petang atau bila2 masa jek boleh makan. sedap juga dimakan bersama jem atau honey. tapi, disebabkan Scone saya ni dah manis, makan macam tu aje.. pun sodap!! bila dah telan..maniskan still akan tinggal dalam mulut..itu yang power..hahhah

saya nak share macam mana nak buat Scone:
saya menggunakan

2 cups multi-purpose flour
8 tbsp butter
baking powder
soda bikarbonat
1/3 cup sugar
1/2 cup cream / susu cair
dried fruits ( saya guna kurma dan kismis hitam)

caranya:
campur aje semua bahan ( tepung, butter, baking powder, soda bikarbonat, gula, dried fruits) gaul sebati..masukkan susu cair atau cream. tinggal cream/susu cair sedikit sebagai bahan glis.. terap mengikut cara yang anda suka. atau "lepekk" aje atas tray pembakar dan potong macam pizza. gliskan dengan cream atau susu cair. dan bakar selama 15-20 minit. 180C..

No comments:

Post a Comment